Сходи на горище – це сучасний та практичний елемент дому

Розкладні сходи на горище допомагають вирішити багато проблем. Такі сходи не займають простір в приміщенні. Сучасні дахові сходи вбудованого типу мають утеплення люка та ущільнювач всьому контуру, який допомагає зберігати тепло взимку. Конструкція сходів на горище досить компактна. Їх не потрібно робити такими масивними і декоративними, як стаціонарні сходи, а достатньо зробити крутий (з ухилом 60-70°) сходовий марш на 12-15 щаблів вагою 25-35 кг, який може складатися до невеликого об’єму.

Сходи на горище

Дерев’яні сходи на горище – зручність та безпека

Конструкції витримують навантаження на щабель до 150-160 кг, а оснащення їх додатковими поручнями і перилами істотно полегшує підйом наверх господарських пристосувань. Щоб розкласти сходи на горище за допомогою пружинного або пневматичного механізму, досить потягнути пристрій за кільце на кришці люка в стелі приміщення. Дотягнутися до стелі без телескопічного стержня непросто, і тому конструкція сходів на горище безпечна для дітей. Якщо ж ви вважаєте, що користуватися механікою не дуже зручно, варто вибрати і купити сходи на горище з електроприводом.

Розкладні сходи на горище

Утеплений контур люка, а також шар теплоізоляції в кришці, якою закривають сходи, – ще один аргумент на користь сучасних рішень. У закритому стані витік тепла з опалювальних приміщень на горище знижується до мінімуму.

При бажанні купити сходи на горище зазвичай вибирають між металевими і дерев’яними конструкціями. Металеві сходи з коробом з металу, який обшитий ДВП, розраховані на більш високі навантаження, тоді як дерев’яні вироби дешевші і більш універсальні. Перевага дерев’яних сходів ще й в тому, що їх можна покрити лаком або пофарбувати під колір оздоблення інтер’єру вже після установки.

При виборі металевих сходів важливо переконатися в тому, що метал добре захищений від корозії за допомогою оцинковки або фарби.
При виборі дерев’яних сходів варто уточнити, чи оброблено дерево просоченнями проти комах і мікроорганізмів, а також перевірити відсутність тріщин і сучків на виробах.

Конструктивні типи сходів на горище – це розкладні секційні, розсувні, сходи-гармошки.

Розкладні секційні сходи – найбільш популярний і поширений тип. Їх роблять з трьох-чотирьох металевих або дерев’яних секцій, які складаються одна в одну і ховаються в кришку люка. Зручність розкладних дерев’яних сходів ще й в тому, що нижню секцію конструкції, якщо треба, можна підрізати до потрібного розміру.

Розсувні сходи роблять тільки з металу. Вони складаються з двох секцій, одна з яких наїжджає на іншу, після чого конструкцію можна заховати в коробі. Цей тип сходів міцніше і масивніше інших варіантів, а розміри люка тут більші за інші.

Складні сходи-гармошки теж роблять тільки з металу. Вони являють собою багатощаблевий механізм з декількох секцій, з’єднаних між собою за принципом кліщів-ножиць. Кількість секцій і, відповідно, висоту сходів тут можна міняти, а тому такі вироби часто вибирають для більш високих приміщень. Обсяг складених сходів і розмір люка на горище тут менші за інші.

Аксесуари для сходів на горище

Для зручності користування варто купити додаткові аксесуари для сходів на горище: огорожу, яку встановлюють на горищі, що збільшує загальну безпеку;
поручень, який кріплять у верхній частині сходового маршу, щоб полегшити підйом і спуск; наконечники для ніжок драбини. Вони знадобляться, якщо ви вирішили підрізати і надійно встановити конструкцію;
декоративну планку для маскування щілин навколо короба, щоб вдало завершити монтаж сходів на стелі.

Для того щоб купити конкретну модель сходів на горище, потрібно визначитися з розміром люка і розташуванням конструкції. При цьому також враховують винос сходів за межі люка у розкладеному стані. Якщо отвору для люка на горище немає, його потрібно буде зробити в перекритті.

Місце для люка визначають не тільки зручністю використання драбини і плануванням нижнього поверху, а й конструкцією перекриття. Наприклад, якщо мова йде про дерев’яні балки, то люк повинен бути розташований між несучими елементами. Порівнюючи альтернативи, враховують, що краще купити сходи на горище з більш великим за розміром люком, ніж з меншим. Вони будуть зручніші під час експлуатації.

Монтаж сходів на горище

Установку сходів на горище можуть виконати дві людини – одна повинна працювати на горищі, інша – на нижньому поверсі. Для установки конструкцію в коробі піднімають через готовий отвір на горище, після чого на стелі кріплять допоміжні бруси, на які опускають сходи. Далі короб фіксують в отворі за допомогою шурупів, після чого додаткові бруси прибирають і опускають сходи. Завершують монтаж, фіксуючи всі з’єднання і кріплення і задуваючи щілини монтажною піною.

Серед моделей представлені бренди Fakro та Oman в асортименті багато комплектацій та розмірів. Можна обрати оптимальні параметри, ті які найбільше підійдуть Вам. Горищні сходи виготовлені згідно європейських стандартів, що є запорукою якості та практичності. Сучасний дизайн та якісні матеріали роблять сходи на дах стильним та надійним елементом вашої оселі. Вони здатні витримувати великі навантаження, більші за вагу середньостатистичної людини. Добре утеплений люк на горище зможе зберегти тепло в оселі та зменшити тепловтрати. В асортименті представлених моделей ви можете обрати оптимальні для себе.

Сходи на горище Oman
Сходи на горище Oman
Сходи на горище Fakro
Сходи на горище Fakro

Спеціалісти нашої компанії завжди готові надати професійну консультацію, який саме матеріал та компоненти Вам найкраще підійдуть.

    Залишились питання?

    Зв'яжіться з нами для отримання технічної консультації або з питань придбання. Дякуємо!